Asukkaille
Pelastuslaki velvoittaa jokaista kansalaista toimimaan huolellisesti tulipalon tai muun onnettomuuden vaaran ja vahingon välttämiseksi. Omilla valinnoillasi ja teoillasi pystyt vaikuttamaan omaan ja läheistesi turvallisuuteen.
Meillä kaikilla on toimintavelvollisuus:
• jos havaitset tulipalon syttyneen tai muun onnettomuuden tapahtuneen tai uhkaavan, ilmoita siitä vaarassa oleville,
• tee hätäilmoitus hätänumeroon 112 sekä
• ryhdy kykysi mukaan tarvittaviin pelastustoimenpiteisiin.
Pelastuslaki edellyttää myös varovaisuutta tulen käsittelyssä sekä asettaa vaatimuksia avotulen tekemiselle ja kulottamiselle.
Rakennusten omistajilla on erityiset velvollisuudet
Pelastuslaissa on erityisiä velvollisuuksia rakennusten omistajille ja haltijoille. Nämä velvollisuudet koskevat muun muassa tulipalojen ja muiden vaaratilanteiden ehkäisemistä, palovaroittimen hankkimista ja toimintakunnossa pitämistä, rakennusten poistumisturvallisuuden varmistamista, pelastusteiden kunnossapitoa, palavan materiaalin oikeaa säilyttämistä sekä nuohousta.
TUNNISTA – arjen vaaranpaikat ja mahdolliset onnettomuudet sekä vaaratilanteet, joita voit kohdata kotona, töissä tai vapaa-ajan harrastuksissa sekä liikenteessä.
EHKÄISE – mieti, mitä voit itse tehdä, jotta vaara pienenee eikä onnettomuutta tapahdu.
VARAUDU – hanki tarvittavat turvavälineet ja taidot onnettomuuden ja vaaratilanteen hoitamiseen sekä häiriötilanteista selviämiseen. Jokaisen on myös omalta osaltaan mietittävä, miten selvitä poikkeusoloissa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi, miten pitkässä sähkökatkossa ja vedenjakelun häiriötilanteessa toimitaan. Kotona tulisikin olla ns. kotivara, jonka avulla pärjää häiriötilanteessa.
TOIMI OIKEIN – onnettomuus tai vaaratilanteessa. Varoita, sammuta, pelasta, hälytä apua, estä lisävahingot ja opasta apu paikalle.
HÄTÄNUMEROON 112 soitetaan silloin, kun omat voimat ja keinot eivät onnettomuustilanteessa riitä!